Bu çalışmada incelenen büyük buzul parçaları, on yıl önce Antarktika'dan ayrıldığında Singapur kadar büyüktü. Bu tür buzulların konumlarını manuel olarak takip etmek zaman alıcı bir süreç olmuştur, özellikle de alan, kalınlık ve okyanusa ne kadar büyüklükte su hacmi bıraktıkları gibi verileri değerlendirmek söz konusu olduğunda.

Baş yazar Anne Braakmann-Folgmann, "Dev buzullar, Antarktika çevresinde önemli bileşenlerdir. Okyanus fizik, kimya, biyoloji ve tabii ki deniz işlemleri üzerinde etkileri vardır. Bu nedenle buzulları doğru bir şekilde bulmak ve genişliklerini izlemek, ne kadar erime suyu saldıklarını nicelendirmek son derece önemlidir” dedi.

buzul (1)-1

Geleneksel olarak, manuel haritalama, otomatik yöntemlerden daha doğru olmuştur ancak insan analisti için tek bir buzulu çizmek birkaç dakika sürebilir. Avrupa Uzay Ajansı'nın Copernicus Sentinel-1 Dünya izleme uyduları tarafından yakalanan görüntülerle eğitilen yeni yapay zeka ağı, dikkat çekici bir verimlilik sergilemiştir.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Bern, İsviçre'nin büyüklüğündeki en küçük buzuldan Hong Kong ile karşılaştırılabilir bir alana sahip en büyüğüne kadar yedi buz üzerinde test edilen algoritma, etkileyici %99 doğruluk elde etti. Özellikle, model, deniz buzları veya diğer özellikler arasındaki farkı belirlemede zorlanan önceki otomasyon denemelerini aşıyor. Ayrıca, insan analistlerden buzulları haritalama konusunda 10.000 kat daha hızlı çalışıyor.

Bu gelişmenin potansiyel etkisini vurgulayan Dr. Braakmann-Folgmann, "Artık buzul genişliğini otomatik olarak daha hızlı ve doğru bir şekilde haritalayabilmek, birkaç dev buzuldeki değişiklikleri daha kolay gözlemlememize olanak tanıyacak ve operasyonel bir uygulama için yol açacaktır" dedi. Bu buluş, bilim insanlarının büyük buzulların dinamiklerini nasıl izlediklerini anlamalarında devrim yaratabilir ve çevresel etkileri hakkında değerli içgörüler sunabilir.

Editör: Enes Sapmaz