Koku ve tat alma duyularımızın gelişiminin temel noktası tam olarak bilinmese de, Birleşik Krallık'taki Durham Üniversitesi'nde yapılan araştırmada bu konuda önemli bir sonuca ulaşıldı. 

Durham Üniversitesi’nden Beyza Üstün’ün önderliğindeki ekip, 100 hamile kadının karnındaki bebeklerin 4 boyutlu ultrason görünülerini kaydetti ve incelemeye başladı. Bu incelemede amaç, anne karnındaki bebeğin, annenin beslendiği gıdaların tadına ve kokusuna nasıl tepki vereceğini öğrenmekti. Sonuçlar, bebeklerin henüz anne karnındayken yani bir fetüsken bile koku ve tada tepki verdiğini ortaya çıkardı.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Havuç tadı geldiğinde gülüyorlar

dcfae14c9060eb9a8d73646a20fb56a49a40adab

Yukarıdaki fotoğrafta bebeklerin anne karnında çekilmiş 4 boyutlu bir ultrason görüntüsü yer alıyor. 

İki farklı gruba ayrılan 70 kişilik inceleme grubundan yarısına kapsül halinde havuç, diğer yarısına ise karalahana yedirildi. 30 anne ise herhangi bir özel gıda tüketmeksizin kontrol grubu olarak ele alındı. 

Annelerinin karnında, anne havuç sinirdiğinde daha mutlu bir yüz ifadesi gösteren bebekler adeta gülümsedi. Karalahana yendiğinde ise bebeklerin yüz ifadesi daha ağlamaklı bir yüz ifadesine dönüştü.

Bu sonuçlarla, bebeklerin henüz annelerinin karnındayken koku ve tat hislerinin geliştiği ortaya koyuldu. Zira insanlar, bir yiyeceğin lezzetini sadece tattan değil, bu yiyeceğin tadı ve kokusunun kombinasyonuyla hissediyor.

Çalışmaları hakkında açıklama yapan Beyza Üstün, daha önce diğer çalışmaların da bebeklerin anne karnında tat ve koku alabildiğini gösterdiğini paylaştı. Fakat yaptıkları çalışmanın bu çalışmalardan farkını “Bizim çalışmamız, bu reaksiyonları doğumdan önce gören ilk araştırma.” Şeklinde anlattı. Üstün, elde edilen sonuçların bebeklerde doğum sonrası gıda tercihlerinin belirlenmesine yardımcı olabileceğini açıkladı.