Bilim

Yüzyılda bir yaşanıyor! Bilim insanlarını bile büyüleyen 1,9 milyar yıllık dev ışık parlaması görüntülendi

Bir grup astronom, muhtemelen bir kara delik oluşumundan kaynaklanan, şimdiye kadar görülen en parlak ışık parlamasını gözlemlediler.

9 Ekim'de, gökbilimcilerin teleskopları, şimdiye kadar gözlemlenen en parlak ışık parlaması olarak kabul edilen olayı tespit etti.

Araştırmacılar, ışık parlamasının yüzlerce saniye sürdüğünü ve muhtemelen yok olan bir yıldızın karadeliğe dönüşen bir gama ışını patlaması olduğunu söylüyorlar. Yıldızlar süpernovada patladığında, bir kara deliğe dönüşebilir ve patlamadan arta kalan madde daha sonra kara deliğin etrafında adeta bir disk şeklinde yerleşir. . Bu madde sonunda kara deliğin içine düşer ve ışık hızına yakın hızlarda büyük bir enerji akışının dışarıya çıkmasına neden olur. Bu gama ışınlarının bazı örnekleri ışık hızının %99,99'una ulaşabiliyor.

Ayrıca bu ışık parlaması ayrıca, arkasında 18 teraelektronvoltluk (18.000.000.000.000) rekor bir enerji taşıyan fotonları serbest bıraktı. Böyle bir güç, Dünya'nın iyonosferindeki uzun dalga radyo iletişiminin flaştan etkilendiğini gösteren raporlarla Dünya'da bile hissedildi. Astrofizikçi Brendan O'Connor kısa süre önce AFP'ye konuştu ve geçen Cuma günü olayla ilgili gözlemler yaptığını ve olayın kendisinin Dünya'dan 2,4 milyar ışıkyılı uzaklıkta gerçekleştiğini keşfettiğini açıkladı.

Swift'in X-Ray Teleskobu, GRB 221009A'nın ilk tespit edilmesinden bir saat sonra kalan parıltısını yakaladı. NASA tarafından paylaşılan görüntüyü yukarıda görebilirsiniz.

Astrofizikçi Brendan O'Connor şöyle konuştu:

Hem foton miktarı hem de bize ulaşan fotonların enerjisi açısından gerçekten rekorlar kırıyor. Bu kadar parlak, bu kadar yakınlardaki bir şey gerçekten yüzyılda bir görülen bir olay .

Gama ışını patlamaları genel olarak birkaç saniye içinde Güneşimizin tüm ömrü boyunca ürettiği aynı miktarda enerjiyi serbest bırakır ve bu olay en büyüklerindendi.

Gama ışını araştırması ilk olarak 1960'larda, Sovyetler Birliği'nin uzayda bomba patlatıp patlatmadığını tespit etmek için tasarlanan ABD uydularının Samanyolu'nun dışından kaynaklanan bu tür patlamaları bulmasıyla başladı.

GRB 221009A olarak bilinen bu gama ışını patlaması , ilk olarak Doğu saatiyle Pazar sabahı NASA'nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu, Neil Gehrels Swift Gözlemevi ve Rüzgar uzay aracı dahil teleskoplar tarafından tespit edildi.

Dünya'ya ulaşmak için tahmini 1,9 milyar yıl yol kat eden bu ışınları izlemek 1,9 milyar yıllık bir kaydını izlemek gibidir, bu da gökbilimcilere kara delik oluşumu gibi şeylere yeni içgörüler toplamak için nadir bir fırsat verir. 1,9 milyar yıl yol, evren genişlediği için başlangıç ​​noktasının mevcut mesafesinden daha azdır.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }